13:00

Vintrosa IS

Referat: VästeråsIrsta HF F10:1 - Vintrosa IS

Efter en resa i hällande regn kom vi fram till Västerås och kan bara konstatera att det finns ytterligare en anledning till att man håller på med handboll...det är en inomhussport...
Motståndet denna gång gällde VästeråsIrsta som var ett helt nystartat lag med många spelare på avbytarbänken och de var spända och nyfikna på att spela sin första seriematch någonsin. Det första vi fick göra innan matchen skulle starta var att justera matchtiden som de trodde (och satt matchklockan på) var 2 x 20 minuter. Men de var bara positiva och tyckte att "det blir bara mer matchtid för varje spelare" när vi skulle spela 2x25 minuter..

Matchen började och det var vi som började med bollen. När vi kommer fram i anfallet står motståndarna i 5-0 uppställning och vi blir lite passiva och vet inte hur vi ska förhålla oss till det. Vi genomför fyra anfall utan ett enda avslut mot mål. Vi är vana att möte 3-2 (som vi spelar) och även 2-3 men när alla fem står på sexmeterslinjen blev det trångt och vi kunde inte använda oss av våra genombrott eller inspring. Samtidigt är det första matchen och det kändes lite trevande. VästeråsIrsta spelade likadant i anfall med alla fem på en båge utanför frikastlinjen. Detta gjorde att de två som spelade fram i försvar även försökte ta de som spelade längst ut och släppte stora ytor i mitten. VästeråsIrsta kom fint med fart och sköt flera bra skott på mål från mitten där vår mittbak blev lite ensam. Men tack vare ett fantastiskt målvaktspel så höll vi nere siffrorna.

Efter halva första halvlek kom så utbildningstimeouten och vi fick samla ihop tjejerna och prata om hur matchen hade startat. Vi tog en aktivt beslut och ställde om anfallet till fyra nior och en linje. Hur gör vi då sa tjejerna, det hade vi aldrig tränat på. Men en timeout är kort och vi hann inte gå in på detaljer hur man gör...men vad gjorde det. Tjejerna kliver ut och ställer upp med fyra nior och en linje och spelar på...som det aldrig gjort någor annat. Så imponerande!!!! Detta visade sig vara rätt taktik för plötsligt hittade vi luckor i deras försvar och även en hel del inspel till linjen. I halvlek pratade vi även om försvaret och att de som spelade fram i försvar måste våga släppa de anfallare som var ytterst och lita på att lagkamraten bakom skulle ta den. Vi pratade även om att den i mitten måste gå ut och stöta lite på den som kom med boll. När andra halvlek återupptogs gjorde detta att vi fortsatte att spela positivt framåt och nu även fick mycket träff på motståndarna bakåt. VästeråsIrsta fick svårt att komma till avslut och det blev många skott utifrån som de trots allt fick in då vår målvakt inte var riktigt på hugget. Detta ändrades dock succesivt ju längre in i halvleken vi kom och slutade som vi är vana att se målvakten.

Matchen saknade kontringar och snabba spelvändningar. Endast en kontring kom till, men den snubblades bort precis innan avslut. Detta genomsyrades lite här och där med att det var många som ramlade lite här och där på grund av ett mycket strävt och matt golv som inte gav några som helst utrymmen för att glida.

Minda stod för matchens tuffaste block när hon höll upp armarna och motståndaren sköt allt vad hon orkade med kanske 7 centimerers avstånd rätt på Mindas underarmar. Alva P satte matchens mål med ett vansinnigt skott från högernia/kant spikrakt och stenhårt i bortre krysset och Felicia gjorde tre mål på raken i slutet på andra halvlek på ren vilja och finter. Två fantastiska målvakter som stod för många fina räddningar. Alla i laget gjorde en fantastisk prestation och jobbade verkligen tillsammans. Vi kliver av plan som vinnare och gjorde mer än dubbelt så många mål som VästeråsIrsta.

Men det viktigaste av allt, tjejerna hade roligt tillsammans. Det var mycket glada miner före, under och efter matchen, trots att samma regnkaos väntade oss även efter match och under hemresan. Dagens match gav oss mersmak och vi ser fram emot kommande matcher.